Поставите питање

Честа питања пацијената

Понекад се пацијенти интересују за иста питања. Због тога смо навели нека често постављана питања и одговоре на њих. Ако имате неко питање на које не можете сазнати одговор најбоље је да закажете преглед. На једноставнија питања одговор можете добити и телефоном.

Питања

која пацијенти често постављају

Питање: Постовани, радјено ми је директно прекривање пулпе на двојци посхто је стоматолог успела да ми отвори пулпу приликом мењања старе пломбе. Интересује ме када це се знати да ли је процедура успела,који је критицан период, на колико треба контролисати тај зуб и шта се ради приликом контроле (неки тестови, ртг?).

Код Вас се ради, према подацима које сте навели, о акцидентном отварању коморе пулпе зуба, Наиме рад са високо-туражним бушилицама уз смањену осетљивост зуба (анестезија) повецава опасност од нехотицног отварања пулпе.
Уколико се то догоди након успешног прекривања пулпе које је претпостављам, Ваш стоматолог вец урадио, потребно је повремено контролисати виталитет (електротестом) дотицног зуба у периоду од шест месеци.

Питање: Имам ћерку стару шест месеци, рођена је са расцепом меког и тврдог непца. Занима ме у ком се месецу ради захват затварања непца? Унапред хвала.

Непријатан задах  може имати узрок у усној дупљи, али и ван ње. У највећем броју случајева (до 90%) задах потиче од бактеријских резервоара у устима као што су горња површина језика и парадонтални џепови. То што наводите да Вам је језик често бео упућује на могућност да проблем лежи управо овде, тј. у наслагама на језику. Како би се поставила тачна дијагноза и одредила адекватна терапија потребно је да додјете на преглед код специјалисте за пародонтологију и оралну медицину. Заказивање и информације везане за рад на одељењу можете добити позивом на број 021/661-22-22 локал 16.

Питање: У ком случају се пацијент обраћа Клиници а у ком локалној амбуланти тј. Дому здравља?

Ми смо установа терцијарне здравствене заштите те се нама обраћате само ако Вам стоматолог Вашег припадајућег Дома здравља да упут или ако сте се одлучили за једног од стоматолога запослених на клиници а спремни сте да самостално платите комплетну цену услуге. Ако желите да цену услуге смањите на пола услугу ће Вам пружити наши студенти уз супервизију наставника и сарадника Медицинског факултета.

Питање: Како се заказује преглед? Да ли је могуће онлине?

Можете заказати телефонски, онлине или лично. Погледајте нашу страницу заказивање.

Питање: Да ли се анестезија плаћа?

Ако сте категорија осигураника која плаћа услуге, свака анестезија се плаћа.

Питање: Имам 30 година и имам делимично криве зубе. Да ли је сада касно да се зуби исправе

Морате доћи на преглед. Ако су зуби здрави нема разлога да се зуби не исправе.

Питање: Радио сам фиксну протетику пре много година. Сада имам неких проблема. Коме да се обратим с обзиром да се не сећам стоматолога код кога сам био?

Контактирајте нас и ми ћемо Вам изложити списак слободних стоматолога из те области.

Питање: Немам проблеме са зубима али ми се десни повлаче. Код кога да закажем?

Ако постоје проблеми са деснима-зубним месом или променама у усној дупљи онда се треба обратити служби за ОРАЛНУ МЕДИЦИНУ И ПАРОДОНТОЛОГИЈУ. Телефон: 021/ 661-22-22, локал 28.

Питање: Трудна сам а имам доста лоше зубе. Шта да урадим, нпр. са исхраном, да би моје дете имало здраве зубе?

Консултујте се са лекаром опште праксе или својим гинекологом о избалансираној исхрани, а нас посетите да Вас прегледамо, решимо проблеме Ваших покварених зуба.

Питање: Недавно сам добила дете. Када треба да почнем са посетама стоматологу и заштитом.

Никад није превише рано. О оралној хигијени треба водити рачуна од рођења. Закажите преглед код дечијег стоматолога. Телефон: 021/ 661-22-22,  Локал 17.

Питање: Имам на зубима црне пломбе, које су ми естетски ружне па бих хтела да их променим у беле. Да ли можете да ми одговорите које су пломбе боље и колико би коштало да заменим црне пломбе на мојим зубима у беле, код вас.

У зависности од здравља Ваших зуба, броја пломби и врсте материјала којим желите да се изврши реконструкција зависиће и цена. Након прегледа тачно ћемо Вас информисати о томе.

Питање: Ја сам чуо да код вас раде и студенти стоматологије. Какав је онда квалитет услуга?

Студенти раде само одређене интервенције за које су едуковани. Контролу обављају наставници и сарадници Медицинског факултета, тако да нема бојазни. Предност услуга код нас је и у томе што су оне многоструко повољније него у приватној пракси.

Питање: Да ли се избељивање зуба наплаћује? Ја нисам пушач и имам жуте зубе од тетрациклина које сам добијао као дете. Да ли је уопште могуће избељивање?

Свака стоматолошка интервенција има своју цену. Закажите преглед. Након прегледа бићете информисани о цени услуге која је Вама неопходна.

Питање: Недостају ми неки зуби…. Шта ми препоручујете?

Недостају Вам зуби али нисте рекли који нити колико имате година. Ако сте одрасла особа, а зубе сте извадили или Вам никада нису ни израсли обратите се колегама у служби за стоматолошку протетику.

Питање: Ноћу стружем и гризем у сну. Имам абразију …. Шта ми препручујете? Чуо сам да постоје неке протезе?

Служба из стоматолошке протетике помоћи ће Вам израдом штитника. Јавите се помоћи ћемо Вам.

Питање: Ноћу стискам зубе и већ сам неколико зуба девитализовала због тога јер сам имала зубобољу иако се на РТГ снимцима ништа не види. Да ли постоји неко решење да спасем остале зубе? Да ли постоји нека заштита која се користи ноћу и која ће спречити то стискање?

Свако од нас се суочава са мноштвом проблема у току дана што доводи до стреса и појаве симптома које сте Ви навели. Ноћу треба да носите штитнике које ће вам израдити специјалисти стоматолошке протетике. Да би смо заштитили Ваше зубе морамо их максимално чувати од додатних оштећења који се јављају и у току дана. Избаците или смањите пића која садрже кофеин (кафа, кока кола, чоколада). Избаците алкохол јер се стезање зубима интензивира након уноса алкохола. Не грицкајте оловке јер то може довести до грчења мишића вилице. Тренирајте себе да не стежете зубе. Релаксирајте своје мишиће лица тиме што ће те их грејати пре спавања топлим пешкиром. Пронађите узроке Вашег стреса и покушајте да их елиминишете.

Питање: Још давно сам извадио неколико зуба, а сад би хтео да ту рупу попуним. Да ли постоји начин да ми уметнете зубе али да ми не стружете здраве зубе?

Право решење за Вас може се понудити само након прегледа. Бићете задовољни. Јавите се. Решење увек постоји.

Питање: Због узнапредовале пародонтопатије почели су да ми испадају зуби. Да ли постоји могућност да спречим даље испадање?Чула сам за лечење пародонтопатије ласером, да ли то лечење обављате и код вас? Какви су резултати? Која је цена услуге?

Служба за оралну медицину и пародонтологију користи ласер у терапијске сврхе. Цена услуге зависи од процедуре која је одређена Вашим здравственим стањем. Закажите преглед, утврдите степен Вашег оралног здравља и цену евентуалних интервенција.

Питање: Већ дуже време имам тоталну протезу у обе вилице. Размишљам да уградим имплантате. Да ли је могуће то урадити у мом случају и да ли могу да их уградим код вас? Колика је цена по Имплантату?

Специјалисте оралне хирургије и имплантологије након прегледа и процене Вашег здравља информисаће Вас о могућности остварења имплантолошке интервенције и наравно цене евентуалне услуге. Очекујемо Вас.

Питање: Детету моје другарице, која живи у иностранству, су превентивно на здраве зубе, кутњаке и преткутњаке, ставили слој белих пломби као заштита од каријеса. Да ли код вас могу довести своје дете на исти захват?

Заливање фисура је стандардна процедура која се обавља свуда у свету а и код нас. Слободно се обратите служби за дечију и превентивну стоматологију.