Postavite pitanje

Česta pitanja pacijenata

Ponekad se pacijenti interesuju za ista pitanja. Zbog toga smo naveli neka često postavljana pitanja i odgovore na njih. Ako imate neko pitanje na koje ne možete saznati odgovor najbolje je da zakažete pregled. Na jednostavnija pitanja odgovor možete dobiti i telefonom.

Pitanja

koja pacijenti često postavljaju

Pitanje: Postovani, radjeno mi je direktno prekrivanje pulpe na dvojci poshto je stomatolog uspela da mi otvori pulpu prilikom menjanja stare plombe. Interesuje me kada ce se znati da li je procedura uspela,koji je kritican period, na koliko treba kontrolisati taj zub i šta se radi prilikom kontrole (neki testovi, rtg?).

Kod Vas se radi, prema podacima koje ste naveli, o akcidentnom otvaranju komore pulpe zuba, Naime rad sa visoko-turažnim bušilicama uz smanjenu osetljivost zuba (anestezija) povecava opasnost od nehoticnog otvaranja pulpe.
Ukoliko se to dogodi nakon uspešnog prekrivanja pulpe koje je pretpostavljam, Vaš stomatolog vec uradio, potrebno je povremeno kontrolisati vitalitet (elektrotestom) doticnog zuba u periodu od šest meseci.

Pitanje: Imam ćerku staru šest meseci, rođena je sa rascepom mekog i tvrdog nepca. Zanima me u kom se mesecu radi zahvat zatvaranja nepca? Unapred hvala.

Neprijatan zadah  može imati uzrok u usnoj duplji, ali i van nje. U najvećem broju slučajeva (do 90%) zadah potiče od bakterijskih rezervoara u ustima kao što su gornja površina jezika i paradontalni džepovi. To što navodite da Vam je jezik često beo upućuje na mogućnost da problem leži upravo ovde, tj. u naslagama na jeziku. Kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredila adekvatna terapija potrebno je da dodjete na pregled kod specijaliste za parodontologiju i oralnu medicinu. Zakazivanje i informacije vezane za rad na odeljenju možete dobiti pozivom na broj 021/661-22-22 lokal 16.

Pitanje: U kom slučaju se pacijent obraća Klinici a u kom lokalnoj ambulanti tj. Domu zdravlja?

Mi smo ustanova tercijarne zdravstvene zaštite te se nama obraćate samo ako Vam stomatolog Vašeg pripadajućeg Doma zdravlja da uput ili ako ste se odlučili za jednog od stomatologa zaposlenih na klinici a spremni ste da samostalno platite kompletnu cenu usluge. Ako želite da cenu usluge smanjite na pola uslugu će Vam pružiti naši studenti uz superviziju nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta.

Pitanje: Kako se zakazuje pregled? Da li je moguće online?

Možete zakazati telefonski, online ili lično. Pogledajte našu stranicu zakazivanje.

Pitanje: Da li se anestezija plaća?

Ako ste kategorija osiguranika koja plaća usluge, svaka anestezija se plaća.

Pitanje: Imam 30 godina i imam delimično krive zube. Da li je sada kasno da se zubi isprave

Morate doći na pregled. Ako su zubi zdravi nema razloga da se zubi ne isprave.

Pitanje: Radio sam fiksnu protetiku pre mnogo godina. Sada imam nekih problema. Kome da se obratim s obzirom da se ne sećam stomatologa kod koga sam bio?

Kontaktirajte nas i mi ćemo Vam izložiti spisak slobodnih stomatologa iz te oblasti.

Pitanje: Nemam probleme sa zubima ali mi se desni povlače. Kod koga da zakažem?

Ako postoje problemi sa desnima-zubnim mesom ili promenama u usnoj duplji onda se treba obratiti službi za ORALNU MEDICINU I PARODONTOLOGIJU. Telefon: 021/ 661-22-22, lokal 28.

Pitanje: Trudna sam a imam dosta loše zube. Šta da uradim, npr. sa ishranom, da bi moje dete imalo zdrave zube?

Konsultujte se sa lekarom opšte prakse ili svojim ginekologom o izbalansiranoj ishrani, a nas posetite da Vas pregledamo, rešimo probleme Vaših pokvarenih zuba.

Pitanje: Nedavno sam dobila dete. Kada treba da počnem sa posetama stomatologu i zaštitom.

Nikad nije previše rano. O oralnoj higijeni treba voditi računa od rođenja. Zakažite pregled kod dečijeg stomatologa. Telefon: 021/ 661-22-22,  Lokal 17.

Pitanje: Imam na zubima crne plombe, koje su mi estetski ružne pa bih htela da ih promenim u bele. Da li možete da mi odgovorite koje su plombe bolje i koliko bi koštalo da zamenim crne plombe na mojim zubima u bele, kod vas.

U zavisnosti od zdravlja Vaših zuba, broja plombi i vrste materijala kojim želite da se izvrši rekonstrukcija zavisiće i cena. Nakon pregleda tačno ćemo Vas informisati o tome.

Pitanje: Ja sam čuo da kod vas rade i studenti stomatologije. Kakav je onda kvalitet usluga?

Studenti rade samo određene intervencije za koje su edukovani. Kontrolu obavljaju nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta, tako da nema bojazni. Prednost usluga kod nas je i u tome što su one mnogostruko povoljnije nego u privatnoj praksi.

Pitanje: Da li se izbeljivanje zuba naplaćuje? Ja nisam pušač i imam žute zube od tetraciklina koje sam dobijao kao dete. Da li je uopšte moguće izbeljivanje?

Svaka stomatološka intervencija ima svoju cenu. Zakažite pregled. Nakon pregleda bićete informisani o ceni usluge koja je Vama neophodna.

Pitanje: Nedostaju mi neki zubi…. Šta mi preporučujete?

Nedostaju Vam zubi ali niste rekli koji niti koliko imate godina. Ako ste odrasla osoba, a zube ste izvadili ili Vam nikada nisu ni izrasli obratite se kolegama u službi za stomatološku protetiku.

Pitanje: Noću stružem i grizem u snu. Imam abraziju …. Šta mi prepručujete? Čuo sam da postoje neke proteze?

Služba iz stomatološke protetike pomoći će Vam izradom štitnika. Javite se pomoći ćemo Vam.

Pitanje: Noću stiskam zube i već sam nekoliko zuba devitalizovala zbog toga jer sam imala zubobolju iako se na RTG snimcima ništa ne vidi. Da li postoji neko rešenje da spasem ostale zube? Da li postoji neka zaštita koja se koristi noću i koja će sprečiti to stiskanje?

Svako od nas se suočava sa mnoštvom problema u toku dana što dovodi do stresa i pojave simptoma koje ste Vi naveli. Noću treba da nosite štitnike koje će vam izraditi specijalisti stomatološke protetike. Da bi smo zaštitili Vaše zube moramo ih maksimalno čuvati od dodatnih oštećenja koji se javljaju i u toku dana. Izbacite ili smanjite pića koja sadrže kofein (kafa, koka kola, čokolada). Izbacite alkohol jer se stezanje zubima intenzivira nakon unosa alkohola. Ne grickajte olovke jer to može dovesti do grčenja mišića vilice. Trenirajte sebe da ne stežete zube. Relaksirajte svoje mišiće lica time što će te ih grejati pre spavanja toplim peškirom. Pronađite uzroke Vašeg stresa i pokušajte da ih eliminišete.

Pitanje: Još davno sam izvadio nekoliko zuba, a sad bi hteo da tu rupu popunim. Da li postoji način da mi umetnete zube ali da mi ne stružete zdrave zube?

Pravo rešenje za Vas može se ponuditi samo nakon pregleda. Bićete zadovoljni. Javite se. Rešenje uvek postoji.

Pitanje: Zbog uznapredovale parodontopatije počeli su da mi ispadaju zubi. Da li postoji mogućnost da sprečim dalje ispadanje?Čula sam za lečenje parodontopatije laserom, da li to lečenje obavljate i kod vas? Kakvi su rezultati? Koja je cena usluge?

Služba za oralnu medicinu i parodontologiju koristi laser u terapijske svrhe. Cena usluge zavisi od procedure koja je određena Vašim zdravstvenim stanjem. Zakažite pregled, utvrdite stepen Vašeg oralnog zdravlja i cenu eventualnih intervencija.

Pitanje: Već duže vreme imam totalnu protezu u obe vilice. Razmišljam da ugradim implantate. Da li je moguće to uraditi u mom slučaju i da li mogu da ih ugradim kod vas? Kolika je cena po Implantatu?

Specijaliste oralne hirurgije i implantologije nakon pregleda i procene Vašeg zdravlja informisaće Vas o mogućnosti ostvarenja implantološke intervencije i naravno cene eventualne usluge. Očekujemo Vas.

Pitanje: Detetu moje drugarice, koja živi u inostranstvu, su preventivno na zdrave zube, kutnjake i pretkutnjake, stavili sloj belih plombi kao zaštita od karijesa. Da li kod vas mogu dovesti svoje dete na isti zahvat?

Zalivanje fisura je standardna procedura koja se obavlja svuda u svetu a i kod nas. Slobodno se obratite službi za dečiju i preventivnu stomatologiju.